Nummer:ogd1168 | Datum:1404. | Overlevering:Editie | Vindplaats:Oorkondenboek Groningen en Drenthe, nr. 1168 |
De overheid van de stad Groningen stelt een verordening vast omtrent de prijs van het brood.
Int jaer ons Heren, do men scrieff dusent vierhundert ende vier, doe overdrogen de wijsheyt van der stadt alsodane punten als hijrna geschreven
staedt, in wat maneren dat men broet backen sall.
1st sake dat de rogge gelt V stuvers, so sal dat plackenbroet wegen II punt ende dat groetkensbroet I pund.
1st dat de rogge gelt VIII stuvers, so sal dat plackenbroet wegen I/2 punt.
1st dat de rogge gelt X stuvers, so sal dat plackenbroet wegen I punt.
1st dat de rogge gelt XI stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XXX loet.
1st dat de rogge gelt XII stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XXVIII loet.
1st dat de rogge gelt XIII stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XXVI loet.
1st dat de rogge gelt XIIII stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XXV loet.
1st dat de rogge gelt XV stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XXIIII loet.
1st dat de rogge gelt XVI stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XXII loet.
1st dat de rogge gelt XVII stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XX loet.
1st dat de rogge gelt XVIII stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XVIII loet.
1st dat de rogge gelt XIX stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XVII loet.
1st dat de rogge gelt XX stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XVI loet offte dat punt vo(r) 1/2 krumstert.
1st dat de rogge gelt XXI stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXXI loet.
1st dat de rogge gelt XXII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXX loet.
1st dat de rogge gelt XXIII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXIX loet.
1st dat de rogge gelt XXIIII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXVIII loet.
1st dat de rogge gelt XXV stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXVII loet.
1st dat de rogge gelt XXVI stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXVI loet.
1st dat de rogge gelt XXVII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXV loet.
1st dat de rogge gelt XXVIII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXV loet.
1st dat de rogge gelt XXIX stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXIIII loet.
1st dat de rogge gelt XXX stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXIIII loet.
Van weyte toe backen.
Gelt dat mudde weyten X stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XXX loet.
Gelt de weyte XI stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XXVIII loet.
Gelt de weyte XII stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XXVII loet.
Gelt de weyte XIII stuvers, so sal dat broet van I placke wegen XXIIII loet.
Gelt de weyte XIIII stuvers, so sal dat broet van I placke wegen XXII loet.
Gelt de weyte XV stuvers, so sal dat broet van I placke wegen XX loet.
Gelt de weyte XVI stuvers, so sal dat broet van I placke wegen XIX loet.
Gelt de weyte XVII stuvers, so sal dat broet van I placke wegen XVIII loet.
Gelt de weyte XVIII stuvers, so sal dat broet van I placke wegen XVII loet.
Gelt de weyte XIX stuvers, so sal dat broet van I placke wegen XVI loet.
Gelt de weyte XX stuvers, so sal dat broet van I placke wegen XV loet offte XXX vor
1/2 krumstert.
Gelt de weyte XXI stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXIX loet. Gelt de weyte XXII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert
wegen XXVIII loet. Gelt de weyte XXIII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXVII loet. Gelt de weyte XXIIII stuvers, so sal dat
broet van 1/2 krumstert wegen XXVI loet. Gelt de weyte XXV stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXV loet. Gelt de weyte XXVI
stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXIIII loet. Gelt de weyte XXVII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXIII
loet. Gelt de weyte XXVIII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXII loet. Gelt de weyte XXIX stuvers, so sal dat broet van 1/2
krumstert wegen XXI loet. Gelt de weyte XXX stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XX loet. Gelt de weyte XXXI stuvers, so sal dat
broet van 1/2 krumstert wegen XIX loet. Gelt de weyte XXXII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XIX loet. Gelt de weyte XXXIII
stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XVIII loet. Gelt de weyte XXXIIII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XVIII
loet. Gelt de weyte XXXV stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XVII loet. Gelt de weyte XXXVI stuvers, so sal dat broet van 1/2
krumstert wegen XVII loet. Gelt de weyte XXXVII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XVI loet. Gelt de weyte XXXVIII stuvers, so
sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XVI loet.
Van groven brode to backen.
Gelt de rogge V stuvers, so sal men backen XXIIII punt vor enen stuver.
Gelt de rogge VI stuvers, so sal dat stuversbroet wegen XX punt.
Gelt de rogge VII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen XVII punt.
Gelt de rogge VIII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen XV punt.
Gelt de rogge IX stuvers, so sal dat stuversbroet wegen XIII punt.
Gelt de rogge X stuvers, so sal dat stuversbroet wegen XII punt.
Gelt de rogge XI stuvers, so sal dat stuversbroet wegen XI punt.
Gelt de rogge XII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen X punt.
Gelt de rogge XIII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen teyndehalff punt.
Gelt de rogge XIIII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen IX punt.
Gelt de rogge XV stuvers, so sal dat stuversbroet wegen negendehalff punt.
Gelt de rogge XVI stuvers, so sal dat stuversbroet wegen VIII punt.
Gelt de rogge XVII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen VII 1/2 punt.
Gelt de rogge XVIII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen VII punt.
Gelt de rogge XIX stuvers, so sal dat stuversbroet wegen VI 1/2 punt.
Gelt de rogge XX stuvers, so sal dat stuversbroet wegen VI punt.
Gelt de rogge XXI stuvers, so sal dat stuversbroet wegen VI punt.
Gelt de rogge XXII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen V 1/2 punt.
Gelt de rogge XXIII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen V 1/2 punt.
Gelt de rogge XXIIII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen V 1/2 punt.
Gelt de rogge XXV stuvers, so sal dat stuversbroet wegen V punt.
Gelt de rogge XXVI stuvers, so sal dat stuversbroet wegen V punt.
Gelt de rogge XXVII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen vijftehalff punt.
Gelt de rogge XXVIII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen vijftehalff punt.
Gelt de rogge XXIX stuvers, so sal dat stuversbroet wegen vier punt.
Gelt de rogge XXX stuvers, so sal dat stuversbroet wegen vier punt.
staedt, in wat maneren dat men broet backen sall.
1st sake dat de rogge gelt V stuvers, so sal dat plackenbroet wegen II punt ende dat groetkensbroet I pund.
1st dat de rogge gelt VIII stuvers, so sal dat plackenbroet wegen I/2 punt.
1st dat de rogge gelt X stuvers, so sal dat plackenbroet wegen I punt.
1st dat de rogge gelt XI stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XXX loet.
1st dat de rogge gelt XII stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XXVIII loet.
1st dat de rogge gelt XIII stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XXVI loet.
1st dat de rogge gelt XIIII stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XXV loet.
1st dat de rogge gelt XV stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XXIIII loet.
1st dat de rogge gelt XVI stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XXII loet.
1st dat de rogge gelt XVII stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XX loet.
1st dat de rogge gelt XVIII stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XVIII loet.
1st dat de rogge gelt XIX stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XVII loet.
1st dat de rogge gelt XX stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XVI loet offte dat punt vo(r) 1/2 krumstert.
1st dat de rogge gelt XXI stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXXI loet.
1st dat de rogge gelt XXII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXX loet.
1st dat de rogge gelt XXIII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXIX loet.
1st dat de rogge gelt XXIIII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXVIII loet.
1st dat de rogge gelt XXV stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXVII loet.
1st dat de rogge gelt XXVI stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXVI loet.
1st dat de rogge gelt XXVII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXV loet.
1st dat de rogge gelt XXVIII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXV loet.
1st dat de rogge gelt XXIX stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXIIII loet.
1st dat de rogge gelt XXX stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXIIII loet.
Van weyte toe backen.
Gelt dat mudde weyten X stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XXX loet.
Gelt de weyte XI stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XXVIII loet.
Gelt de weyte XII stuvers, so sal dat plackenbroet wegen XXVII loet.
Gelt de weyte XIII stuvers, so sal dat broet van I placke wegen XXIIII loet.
Gelt de weyte XIIII stuvers, so sal dat broet van I placke wegen XXII loet.
Gelt de weyte XV stuvers, so sal dat broet van I placke wegen XX loet.
Gelt de weyte XVI stuvers, so sal dat broet van I placke wegen XIX loet.
Gelt de weyte XVII stuvers, so sal dat broet van I placke wegen XVIII loet.
Gelt de weyte XVIII stuvers, so sal dat broet van I placke wegen XVII loet.
Gelt de weyte XIX stuvers, so sal dat broet van I placke wegen XVI loet.
Gelt de weyte XX stuvers, so sal dat broet van I placke wegen XV loet offte XXX vor
1/2 krumstert.
Gelt de weyte XXI stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXIX loet. Gelt de weyte XXII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert
wegen XXVIII loet. Gelt de weyte XXIII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXVII loet. Gelt de weyte XXIIII stuvers, so sal dat
broet van 1/2 krumstert wegen XXVI loet. Gelt de weyte XXV stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXV loet. Gelt de weyte XXVI
stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXIIII loet. Gelt de weyte XXVII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXIII
loet. Gelt de weyte XXVIII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XXII loet. Gelt de weyte XXIX stuvers, so sal dat broet van 1/2
krumstert wegen XXI loet. Gelt de weyte XXX stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XX loet. Gelt de weyte XXXI stuvers, so sal dat
broet van 1/2 krumstert wegen XIX loet. Gelt de weyte XXXII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XIX loet. Gelt de weyte XXXIII
stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XVIII loet. Gelt de weyte XXXIIII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XVIII
loet. Gelt de weyte XXXV stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XVII loet. Gelt de weyte XXXVI stuvers, so sal dat broet van 1/2
krumstert wegen XVII loet. Gelt de weyte XXXVII stuvers, so sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XVI loet. Gelt de weyte XXXVIII stuvers, so
sal dat broet van 1/2 krumstert wegen XVI loet.
Van groven brode to backen.
Gelt de rogge V stuvers, so sal men backen XXIIII punt vor enen stuver.
Gelt de rogge VI stuvers, so sal dat stuversbroet wegen XX punt.
Gelt de rogge VII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen XVII punt.
Gelt de rogge VIII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen XV punt.
Gelt de rogge IX stuvers, so sal dat stuversbroet wegen XIII punt.
Gelt de rogge X stuvers, so sal dat stuversbroet wegen XII punt.
Gelt de rogge XI stuvers, so sal dat stuversbroet wegen XI punt.
Gelt de rogge XII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen X punt.
Gelt de rogge XIII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen teyndehalff punt.
Gelt de rogge XIIII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen IX punt.
Gelt de rogge XV stuvers, so sal dat stuversbroet wegen negendehalff punt.
Gelt de rogge XVI stuvers, so sal dat stuversbroet wegen VIII punt.
Gelt de rogge XVII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen VII 1/2 punt.
Gelt de rogge XVIII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen VII punt.
Gelt de rogge XIX stuvers, so sal dat stuversbroet wegen VI 1/2 punt.
Gelt de rogge XX stuvers, so sal dat stuversbroet wegen VI punt.
Gelt de rogge XXI stuvers, so sal dat stuversbroet wegen VI punt.
Gelt de rogge XXII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen V 1/2 punt.
Gelt de rogge XXIII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen V 1/2 punt.
Gelt de rogge XXIIII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen V 1/2 punt.
Gelt de rogge XXV stuvers, so sal dat stuversbroet wegen V punt.
Gelt de rogge XXVI stuvers, so sal dat stuversbroet wegen V punt.
Gelt de rogge XXVII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen vijftehalff punt.
Gelt de rogge XXVIII stuvers, so sal dat stuversbroet wegen vijftehalff punt.
Gelt de rogge XXIX stuvers, so sal dat stuversbroet wegen vier punt.
Gelt de rogge XXX stuvers, so sal dat stuversbroet wegen vier punt.
x
Fonds | Oorkondenboek Groningen en Drenthe |
---|---|
Nr | 1168 |
Olim | Naar een gelijktijdig afschrift in het rijksarchief te Groningen (Reg. 1404, no. I). |
Jaar | 1404 |